Paintseal Pro, pulire, togliere, muffa, trattamento, antimuffa

Schimmel in badkamer verwijderen

Schimmel in de badkamer is erg vervelend maar bovenal erg ongezond. Hoe kun je deze schimmel in huis verwijderen en voorkomen?

Oorzaak van de schimmel in huis

Schimmel in huis wordt veroorzaakt door vocht. De meest voorkomende oorzaken zijn: onvoldoende geïsoleerde buitenmuren; condensatie van vocht op de muren; te weinig ventilatie in de ruimte. Het oplossen en voorkomen van het vochtprobleem is dan ook erg belangrijk.

Hierna is het belangrijk de aanwezige schimmels te verwijderen. Tref vervolgens maatregelen om schimmel te voorkomen. Er zijn namelijk een aantal makkelijk oplossingen om schimmel te voorkomen. Ga als volgt te werk:

Hoe kun je schimmel in badkamer verwijderen

Om schimmel te verwijderen zijn er een legio aan producten op de markt. Bijvoorbeeld de schimmel reiniger van HG. Deze reinigers zijn vaak prijzig, niet milievriendelijk en overbodig. De schimmel kan namelijk makkelijk verwijderd worden met soda of bleekwater.

Stap 1: Maak een reiniger om schimmel te verwijderen

Het gebruik van soda is de meest milieuvriendelijk optie om schimmel te verwijderen. Los hiervoor soda op in water. Gebruik 6 gram soda in 1 liter water.
Als blijkt dat de schimmel hardnekkig is gebruik dan bleekmiddel. In 1 liter water gebruik 25ml bleekmiddel bij middelmatige plekken, voor zeer hardnekkige schimmel gebruik je meer bleekmiddel.

Stap 2: Verwijderen van de schimmelplekken

schimmel in badkamer verwijderenDe schimmelplekken verwijder je met een harde borstel. Wrijf goed over de zichtbare donkere plekken (dit zijn de dode schimmels) maar vergeet de ruimte er omheen niet. Voor de voegen van tegels gebruik je een tandenborstel. Laat het middel een paar uur intrekken, vervolgens met water naspoelen.

Als de schimmels diepgeworteld zijn, zullen zij doorgaans niet in een keer verwijderen. Laat de muur of plafond dan eerst goed drogen (± 6 uur), hierna kun je de behandeling nogmaals herhalen. Let er op dat je de badkamer muur of plafond goed naspoelt met water en goed laat drogen.

Stap 3: Verf de muren opnieuw met schimmelwerende verf

Maak de muur vetvrij met een ontvetter. Repareer eventuele oneffenheden en gaten of barsten. Gebruik een schimmelwerende verf of meng de gewenste verf met een product om de verf schimmelwerend en waterdicht te maken (bijvoorbeeld: Paintseal Pro). Verf de muren en plafond op gebruikelijke wijze.

Schimmel in badkamer voorkomen

Uitgaande van geen structureel probleem wat het vocht in huis veroorzaakt, is het voorkomen van schimmel in huis makkelijk te doen. Door het nemen van een aantal maatregelen tegen een betere afvoer van het vocht, kun je schimmel in de badkamer makkelijk voorkomen.

Ventilator

Een ventilator in de badkamer of doucheruimte zorgt er voor dat het vocht wordt afgevoerd. De elektrische ventilatoren welke op het lichtnet worden aangesloten geven het beste resultaat. Stel de ventilator zo in dat deze nog een half uur na het uitdoen van het licht doorgaat met afzuigen.schimmel in badkamer voorkomen met ventilator

Ventilatierooster

Het is raadzaam aan de onderkant van de deur een ventilatierooster te plaatsen. Hierdoor kan de lucht in de ruimte circuleren en zijn weg naar buiten vinden. het is wel van belang dat er naast het ventilatierooster een ventilator aan staat of een raampje wordt opengezet. Door op twee (of meerdere punten) een opening te hebben in de ruimte zal er een goede luchtcirculatie ontstaan.
schimmel in badkamer voorkomen met ventilatierooster

Schimmelwerende verf

Om er voor te zorgen dat schimmels zich niet kunnen hechten aan de muren en het plafond is het raadzaam een schimmelwerende verf toe te passen. Deze verf zorgt ervoor dat eventuele schimmels geen kans krijgen zich te hechten. Bij gebruik van het juiste product wordt de verf ook nog eens waterafstotend. Hierdoor kun je de muur ook nog eens makkelijk met een trekker drogen.

Schimmel in badkamer voorkomen met schimmelwerende verf

Er zijn enorm veel verfsoorten welke schimmelwerend claimen te zijn. Echter is de sterkte van de werking en de duur van de werking erg verschillend. Ook is het vaak zo dat de verf in een standaard kleur komt en je kleurpigmenten moet gebruiken om je eigen kleur te maken. Dit leidt vaak tot kleurverschil bij gebruik wanneer je meerdere potten verf moet gebruiken en is bovendien erg omslachtig.Paintseal Pro - verf beits waterafstotend schimmelwerend maken

Gelukkig bestaat er nu ook een product waarmee je elke verf (op waterbasis) schimmelwerend en waterdicht kunt maken. Paintseal Pro is zo’n product, wat boven verwachting presteert.

Lees hier meer over schimmelwerende verf →