Woodseal Pro, legno, trattamento, idrorepellente, protezione, impregnante, impermeabilizzante

Hout impregneren – hoe en waarom

Hout impregneren is een van de meest duurzame, milieuvriendelijke en onderhoudsvrije manier om hout langdurig te beschermen.

Heb je een mooie schutting geplaatst dan wil je natuurlijk niet dat deze binnen een jaar vies wordt. Binnen enkele jaren gaan de planken al snel kromtrekken. Hierdoor ziet de schutting er al binnen een paar jaar minder goed uit. Ook ligt houtrot al snel op de loer.

Daarom is het altijd verstandig om hout te impregneren.

Hout kan je met de nieuwste – op nanotechnologie gebaseerde – impregneermiddelen, makkelijk en snel beschermen. Hiermee verleng je de levensduur van het hout aanzienlijk, zonder het uiterlijk van het hout te bedekken.

Hoe werkt impregneren?

Impregneren van hout doen we door het toevoegen van andere stoffenTergeo woodclean, woodclean pro, Hout reinigen, Hout schoonmaken, in het hout. Het doel is de waterbestendige kenmerken van het hout te verbeteren. Impregneren geven het hout nieuwe verbeterde kenmerken. Hierdoor wordt aanslag van mos en algen grotendeels voorkomen.

Wat doet impregneren met het hout

Impregneren stabiliseert en beschermt het hout tegen weersinvloeden en water en vocht. Hierdoor wordt het ook beschermt tegen groene aangroei, verkeersvuil en vermindert het scheuren en kromtrekken.

Hout waterdicht en waterafstotend impregneren

Hout impregneermiddelen van hoge kwaliteit maken het hout waterdicht en sterk waterafstotend. Dit haalt tevens de voedingsbodem voor algen en schimmels weg. Hierdoor zal het hout aanzienlijk langer mooi blijven en langer meegaan.

Lees meer over tuinhout impregneren →

Hout impregneermiddel

Een hoogwaardig en sterk waterafstotend hout impregneermiddel is Woodseal Pro. Woodseal is een hout impregneermiddel dat geschikt is voor alle soorten hout om het waterafstotend te maken.

hout behandelen, hout impregneren, hout waterdicht maken, hout beschermen, hou impregneer, hout middel

Dit unieke op watergedragen hout impregneermiddel is eenvoudig aan te brengen en maakt hout waterafstotend en waterdicht. Woodseal is ontwikkeld met nanotechnologie en geeft indrukwekkende resultaten. Woodseal Pro is ook nog eens volledig transparant, kleurloos en milieuvriendelijk!

Dit, in combinatie met de langdurige eigenschappen maakt dit het favoriete hout impregneermiddel van professionals en doe het zelvers.

Bekijk Woodseal in de winkel

Lees meer over impregneermiddel hout →

Hout zelf impregneren?

Het is niet moeilijk om een hout impregneermiddel aan te brengen voor de meeste mensen. Iedereen kan dit doen. Zelfs als je niet een echte doe-het-zelver bent.

Hout waterbestendig maken kan tegenwoordig met milieuvriendelijke en transparante hout impregneermiddelen. Deze impregneermiddelen zijn op waterbasis en kunnen eenvoudig aangebracht worden met een lage drukspuit, kwast of verfroller.

Een dunne laag is voldoende om het hout langdurig te beschermen. De nano moleculen hechten bijzonder goed aan het hout en hebben sterke waterafstotende eigenschappen.

Hout schoonmaken voor het impregneren

Als het hout al enige periode in gebruik is kan dit alsnog geimpregneerd worden. Zorg ervoor dat je het hout goed reinigt met bijvoorbeeld Tergeo Woodcleaner.Tergeo woodclean, woodclean pro, Hout reinigen, Hout schoonmaken,

Na het reinigen laten drogen en daarna impregneren. Tergeo Woodcleaner kan ook na het impregneren gebruikt worden zonder de impregneerbehandeling aan te tasten.

Geïmpregneerd hout wordt waterafstotend

Groot voordeel van geïmpregneerd hout is het vuilafstotend en waterafstotend zal zijn. Dit komt door een beschermlaag die in de vezels trekt.

De hydrofobe werking zorgt dat het vochtgehalte in het hout niet stijgt. Daardoor gaat het hout dus langer mee gaat. Hierdoor helpt het de aangroei en vervuiling van mos, algen en andere organische materialen te voorkomen.

hout impregneren, hout behandelen, hout beschermen, hout impregneren woodseal, hout voor na
Er is een duidelijk verschil te zien tussen het geïmpregneerde en onbehandelde hout

Welk hout impregneren?

Om de levensduur en mate van behandeling van onbehandeld hout te bepalen is hout ingedeeld in hout duurzaamheidsklassen.

duurzaam hout, hout impregneren, hout behandelenOngeacht deze klassering blijft het feit dat alle houtsoorten uitzetten en krimpen als ze nat worden. Zie ook welke hout duurzaamheidsklasse en wanneer impregneren

Of het nou hardhout of zacht hout betreft, Hout impregneren zal er  voor zorgen dat het hout langer meegaat en er lang mooi uit blijft zien.

Neem een schutting als voorbeeld. Een schutting gaat tussen de 5 a 10 jaar mee. In die tijd wordt de schutting vies en trekken de planken krom. Een geïmpregneerde schutting gaat al gauw 15 jaar mee, blijft schoon en ziet er dus lang goed uit zonder verval.

schutting impregneren, schutting waterdicht maken, schutting behandelen, schutting beitsen

Dit geldt ook voor tuinhuisjes, steigers, tuinmeubels, steigerhout, houten borders, etc. Feitelijk zal al het hout wat buiten staat geïmpregneerd moeten worden om zodoende het hout waterbestendig te maken.

Lees meer over tuinhout impregneren →

Conclusie 

Geïmpregneerd hout zal minder groene aanslag vertonen en de planken trekken minder snel krom omdat er geen water in kan komen.

De levensduur van goed geïmpregneerd hout zal zeker 3 keer zo lang zijn. Hierdoor blijft het uiterlijk langdurig van goede kwaliteit en zal niet verkleuren of verpauperen.

Kortom hout impregneren: daar wordt je vrolijk van!

Mijn favoriete hout impregneermiddel: Woodseal Pro

Een gedachte over “Hout impregneren – hoe en waarom”

Reacties zijn gesloten.