Coleottero, cerambice, cerambicide

Boktor herkennen en bestrijden

De boktor is een insect die hout aantast. Er zijn veel verschillende soorten boktorren, de meest bekende boktor is de huisboktor (Hylotrupes bajulus). Dit kleine beestje is een van de grootste boosdoeners onder de houtaantastende insecten waar je in huis veel last van kunt hebben.

Hoe kun je de boktor herkennen en hoe kun je deze bestrijden?

Hoe kun je boktor herkennen?

De boktor komt in Nederland overal voor maar vooral het zuiden (Limburg en Brabant). Naast Nederland komt de boktor ook in veel andere landen voor.

boktor herkennen, boktor bestrijden, impregneren tegen boktor, boktor oplossing, boktor voorkomenDe boktor kevers zijn zwart of bruin en ongeveer 10 tot 25 mm lang. Over hun hele lijf hebben zij grijzige haren. Je kunt ze met name herkennen aan de twee zwarte vlekken welke zij op de borst hebben. Men zegt wel eens dat deze vlekken op glimmende ogen lijken.

Boktor eitjes en larven herkennen

Het vrouwtje van de boktor legt ongeveer 140 tot 200 eitjes in scheuren en naden op de oppervlakte van hout. Dit doet zijn van juli tot oktober. Na twee a drie weken komen de eitjes uit. De eieren van de boktor hebben een langwerpige vorm met een puntje aan de einden. De kleur van de eitjes zijn geel / grijswit.

Boktor larven herkennen

boktor larven herkennen, boktor larven bestrijden, boktor bestrijden, boktor voorkomenUit de eitjes komen de larven. Deze larven vallen onder de noemer houtworm. De larven van de huisboktor kun je herkennen aan de grijswitte kleur. Ze kunnen tot wel 3 cm lang worden. Zij vreten zich door het hout heen met alle gevolgen van dien voor het hout. Hierdoor onstaan de bekende ronde gaten in het hout.

De larven kunnen wel 10 jaar worden. Hierna gaan zij het laatste stadium in om zich tot boktor kever te ontwikkelen. Dit doen zij door zich te verpoppen. Het verpoppen duurt ongeveer 2 tot 4 weken.

Boktor verpopping herkennen

De verpopping vindt meestal plaats van juni tot september. Nadat de kever uit zijn pop is gekomen knaagt hij zich een weg naar buiten. Hierdoor ontstaan de uitvliegopeningen. Deze gaten zijn ongeveer 10mm breed en hebben gekartelde randen.

Boktor kever

De boktor kever eet zelf geen hout. De leeftijd van een boktor is in tegenstelling tot zijn larven zeer kort, slechts twee weken oud wordt een boktor.

Welke houtsoorten tast de boktor aan

Boktor komt in vrijwel alle soorten hout voor, zowel naaldhout als loofhout. Dit is hout wat wordt gebruikt voor fundamentele bouwconstructies voor woningen en gebouwen. Maar ook meubilair is vaak doelwit.

Het hout wat het meeste wordt aangetast door de boktor is veelal gedroogd naaldhout. Men name jong oud is wat door de boktor wordt aangetast. Het jonge spinthout – wat zich tussen de bast en het kernhout van een boom bevindt – is daarom vaak het doelwit. De larve gedijt hier het beste in.

Boktor in huis

In huis kun je de boktor vaak vinden in het hout van meubels en vloeren. Omdat de boktor hout aantast wat voor de constructie van het huis of gebouw gebruikt is, kan dit grote en zelfs levensgevaarlijke gevolgen hebben.
aantasting boktor herkennen en bestrijden

Boktor bestrijden

Er zijn verschillende manieren om de boktor te bestrijden. De bestrijding van de boktor houtworm kun je laten doen door specialisten. Maar als je er op tijd bij bent is het ook goed zelf te doen. Bij deze moeilijke houtworm is de beste manier om de boktor te bestrijding, om deze te voorkomen.

Lees meer over het bestrijden van de Boktor houtworm →

Boktor voorkomen

Het voorkomen van boktor is makkelijk en snel te doen middels een hout sealer / impregneermiddel. Deze beschermt het hout tegen water en maakt het hout niet vatbaar voor schimmels en houtaantastende instecten als de boktor. Er zijn verschillende hout sealers op de markt.

Hout sealer voor het voorkomen van boktor

woodseal pro, hout behandelen, hout impregneren, hout waterdicht maken, boktor hout bestrijdenDe hout sealer welke het beste uit de bus komt voor het bestrijden van boktor is Woodseal Pro. Naast het waterdicht maken van hout, biedt deze hout sealer de perfecte bescherming van hout tegen schade van boktor.

De beste manier om boktor te bestrijden is om deze te voorkomen.