Houten tafel schoonmaken, Tergeo woodcleaner

Houten tafel schoonmaken en beschermen

Of het nu gaat om een familiediner of de spelletjesavond met de kinderen. Alledaagse situaties in het leven kunnen de houten tafel kwetsbaar maken voor lelijke krassen en / of vlekken.

Stof en vuil dat zich opstapelt kan al snel de afwerking van het hout beschadigen. Als de houten tafel te dicht bij een verwarming gezet wordt kan deze kromtrekken. En als je een glas rode wijn of thee neerzet is er al snel een mogelijkheid dat er kringen op de houten tafel ontstaan.

Houten tafel tegen krassen beschermen

Alles zoals borden, schalen en glazen kunnen lelijke krassen veroorzaken. Zorg er altijd voor objecten op te pakken in plaats van de schuiven. Heb je last van de gewoonte om je sleutels op de tafel te gooien na een zware dag? Probeer dit te doen in een decoratief schaaltje.

Voorkomen van waterkringen op een houten tafel.

waterkringen op hout, waterkringen op houten tafel, houten tafel reinigen, Tergeo Woodcleaner

Deze vervelende witte kringen op een tafel zijn het resultaat van het doordrenken van vocht in de bovenste laag van de houtafwerking. De eenvoudigste en meest kosteneffectieve oplossing zijn onderzetters. Perfect voor alles van glazen tot warme gerechten. Het kan echter vrij gemakkelijk zijn om dit een keer te vergeten.

Voorkom UV-schade aan houten tafels

UV-straling op hout, zonlicht op hout,

Om een houten tafel lang mooi te houden is het belangrijk dat deze niet in direct zonlicht wordt gezet. Langdurige en regelmatige blootstelling aan UV-straling zal het hout laten verbleken.

Zorg voor de juiste luchtvochtigheid

Een hoge luchtvochtigheid kan de tafel doen zwellen en zal schimmelgroei bevorderen. Een lage luchtvochtigheid kan er juist weer voor zorgen dat hout uitdroogt en dan zouden er barsten in de houten tafel kunnen ontstaan.

Overweeg een vochtregelaar te gebruiken in het huis. Zo kan de luchtvochtigheid rond de 50-55% gehouden worden. Dit is de perfecte luchtvochtigheid voor houten meubels (denk ook aan houten vloeren en kasten)

Drie effectieve oplossingen tegen hout beschadigingen

1. Maak gebruik van tafelkleden
Een linnen of katoenen tafelkleed kan een goedkope manier zijn om een houten tafel te beschermen. Krassen, beschadiging maar ook verbleken door de zon is hierna verleden tijd. Ook brengt dit een vleugje elegantie met zich mee.

Maar zelfs met een tafelkleed zullen onderzetters gebruikt moeten worden. Vooral voor hete pannen borden en kopjes. Bovendien kan er ondank de barrière nog steeds vocht in het hout dringen.

2. Installeer een glazen tafelblad
Het toevoegen van een op maat gemaakt glazen tafelblad kan een verbluffend verschil maken in de eetkamer. Een glazen tafelblad beschermt de tafel en laat de schoonheid van het hout zichtbaar.

Een glazen tafelblad installeren is een effectieve manier om de tafel te beschermen. De tafel zal beschermd zijn tegen krassen, kringen en Uv-straling. Houd er wel rekening mee dat dit behoorlijk hoog in de prijzen kan oplopen.

3. Houten tafel impregneren
Helaas is het niet verstandig om een houten eettafel, buitentafel of douchmeubel te behandelen met een impregneermiddel.

Impregneermiddelen houden wel water tegen door het hout waterafstotend te maken maar het zal het hout niet beschermen tegen bijvoorbeeld olijfolie, wijnvlekken of andere vettige of bijtende materialen. (Olijf)olie heeft een lagere oppervlakte spanning dan water en geeft dan al gauw een vlek. Wijn bevat kleurstoffen die ook niet tegen gehouden worden waardoor er kringen in het hout zullen komen.

Lees hier meet over hout impregneren – hoe en waarom

4. Houten tafel behandelen met olie.

Voor (eet)tafels en bv badkamermeubels is het vaak het mooist om gewoon een goede olie te gebruiken voor meer informatie kan ik de website hout-olie.nl aanraden. Hier staat veel goede informatie over olie. Tevens zijn er filmpjes waar het proces zeer goed in uitgelegd wordt.

Houten tafel schoonmaken

  • Veeg de tafel af: gebruik een nauwelijks vochtige microvezel doek of zachte spons om eventueel opgehoopt stof, kruimels en vuil te verwijderen.
  • Maak een sopje met het hout reinigingsmiddel (zoals Tergeo Wood cleaner) en breng deze aan. Dompel de microvezeldoek in het sop en knijp goed uit (tot de doek bijna droog voelt). Wrijf zachtjes over de hele tafel.
  • Droog de tafel: je wilt niet dat er water op de houten tafel blijft liggen. Gebruik een schone, droge zachte doek om de tafel te drogen en op te poetsen.

Een houten tafel schoonmaken is iets wat regelmatig moet gebeuren. Doe dit elke keer na gebruik van de tafel met een vochtige doek (alleen water). Doe dit 2 keer per week met een sopje.

Wij adviseren Tergeo Wood cleaner voor het schoonmaken van alle soorten hout. Dit reinigingsmiddel zal het hout grondig reinigen maar niet beschadigen. Tergeo Woodcleaner is ontwikkeld door Greenseal solutions en o.a verkrijgbaar bij 123vochtbestrijding.nl