Houtenvloer schoonmaken, hardhouten vloer schoonmaken, Hout schoonmaken, Hout reinigen, Tergeo woodcleaner, Tergeo woodclean, Woodcleaner,

houten vloer schoonmaken – hardhout schoonmaken

Een houten vloer schoonmaken is belangrijk om deze zo lang mogelijk mooi te houden. Vaak wordt er gedacht dat hardhouten vloeren kwetsbaar zijn en een speciale reiniging nodig hebben. Dit is juist precies het tegenovergestelde.

Houtenvloer schoonmaken, hardhouten vloer schoonmaken, Hout schoonmaken, Hout reinigen, Tergeo woodcleaner, Tergeo woodclean, Woodcleaner,

De meesten houten vloeren zijn afgewerkt met olie of lak. Hierdoor zijn ze een van de meest duurzame vloer opties. Zoals alle andere meubels in huis is het het best om de houten vloer goed en regelmatig schoon te maken.

Slijtage en vuil op houten vloeren zijn niet te vermijden. Daarom hebben wij hier een gemakkelijk stappenplan om houten vloeren schoon te maken en weer te herstellen. Na deze reiniging is de vloer weer schoon en levendig.

Voorkomen van vuil op houten vloeren

Het voorkomen van vuil is uiteraard beter dan het achteraf verwijderen. Preventieve maatregelen zullen niet alleen de vloer beschermen maar ook de tijd die aan schoonmaken besteed wordt verminderen.

 • Plaats vloermatten binnen en buiten
 • Doe zoveel mogelijk je schoenen uit
 • Bij sneeuw en regen de schoenen op een doek plaatsen om beschadiging van water te voorkomen
 • Leg een poetsdoek bij de deur om snel verdwaalde plassen op te ruimen
Houtenvloer schoonmaken, hardhouten vloer schoonmaken, Hout schoonmaken, Hout reinigen, Tergeo woodcleaner, Tergeo woodclean, Woodcleaner, Deurmat

Ook als er geen slecht weer is voorspeld is het slim om je schoenen uit te doen. Zo wordt er geen zand en vuil van buiten mee naar binnen genomen. Vooral bij hardhouten vloeren is dit erg belangrijk. Een steentje onder je schoen kan al snel een grote kras op de houten vloer veroorzaken.

Vlekken op een houten vloer

Morsen is onvermijdelijk maar laat deze niet opdrogen. Vlekken en vocht maakt de vloer dof en trekt extra vuil aan. Gemorste vloeistoffen met een absorberende doek verwijderen. Ga hier overheen met een vochtige handdoek om eventuele resten te verwijderen.

Houten vloer schoonmaken, hardhouten vloer schoonmaken, Hout schoonmaken, Hout reinigen, Tergeo woodcleaner, Tergeo woodclean, Woodcleaner, vloerkleed,

Voorkom vlekken en krassen op hardhouten vloeren door vloerbeschermers onder meubels te gebruiken. Ook vloerkleden neerleggen in speelruimtes is een goed idee. Dit zorgt ervoor dat kinderspeelgoed geen krassen op de vloer maakt.

Houten vloer schoonmaken

Het regelmatig schoonmaken van een houten vloer zal wonderen doen. Regelmatig de houten vloer vegen of stofzuigen zal er voor zorgen dat het stof en vuil niet in de hout vezels gaat zitten. Hoe vaak deze klus gedaan moet worden is afhankelijk van de belasting. Houd 1 a 2 keer per week aan.

Houten vloer schoonmaken, hardhouten vloer schoonmaken, Hout schoonmaken, Hout reinigen, Tergeo woodcleaner, Tergeo woodclean, Woodcleaner,

Gebruik voor het vegen van een houtenvloer altijd een zacht bezem. Harde bezems zullen de vloer beschadigen. Voor het stofzuigen is het belangrijk dat je een vloerborstel opzetstuk met zachte haren gebruikt. Gebruik zeker geen klopper opzetstuk dit zal krassen op de houten vloer achterlaten.

Gebruik microvezel doekjes voor het snel afnemen van de vloer.

Houten Vloer reinigen

Een houten vloer schoonmaken moet regel matig gedaan worden om zo het intensief reinigen te minimaliseren. Een houten vloer intensief reinigen hoeft dan maar 4 tot 6 keer per jaar gedaan te worden. (Afhankelijk van de belasting)

Houtenvloer schoonmaken, hardhouten vloer schoonmaken, Hout schoonmaken, Hout reinigen, Tergeo woodcleaner, Tergeo woodclean, Woodcleaner,

Benodigdheden:

 • dweil / spons
 • hout reinigingsmiddel
 • emmer
 • goede ventilatie

Stap voor stap (hard) houte vloer reinigen

 • maak de vloer eerst schoon (vegen en of stofzuigen)
 • vul de emmer met water en het hout reinigingsmiddel
 • doordrenk de dweil en wring hem uit tot hij licht vochtig is (de dweil mag alleen vochtig aanvoelen, niet nat)
 • dweil goed de vloer. Zorg dat er geen plassen komen te liggen

Alleen als het schoonmaakproduct het vereist. 

 • pak een tweede emmer met alleen water
 • nog een keer de houten vloer dweilen
 • veeg overtollige vloeistof weg. Stilstaand water beschadigd houten oppervlaktes. 
 • laat de vloer goed drogen
Houtenvloer schoonmaken, hardhouten vloer schoonmaken, Hout schoonmaken, Hout reinigen, Tergeo woodcleaner, Tergeo woodclean, Woodcleaner, ventilatie, plafon fan

Tip:
Gebruik bij vochtig weer een plafond ventilator of airconditioning om het drogen te versnellen. Als schoonmaken niet voldoende is zou de houten vloer opnieuw gelakt of geolied kunnen worden na het reinigen.

De beste dweil voor (hard) houten vloeren is er een met een microvezel kop. Dit materiaal is ontworpen om stof en vuil op te vangen zonder de vloer te beschadigen. Een behandelde of onbehandelde houten vloer schoonmaken doen wij het liefst met Tergeo Woodcleaner.

Te vermijden bij een houten vloer

 • Laat de vloer nooit onder water lopen. Bij het dweilen is het belangrijk dat de dweil niet verzadigd is. Water en hout zijn niet de beste vrienden. Hout is erg poreus en als er vocht binnendringt kan dit gaan verkleuren en of kromtrekken.
 • Vermijd stoomreinigers. Deze zullen de vloer verzadigen met te veel water. Dit is wel een goede reinigings techniek voor laminaat en tegels.
 • Het vermijden van chemicaliĆ«n en agressieve reinigingsmiddelen is van vitaal belang. Het reinigen met een verkeerd reinigingsmiddel kan vloer beschadigen.

Nu je toch al gereinigd hebt is het ook slim om meteen te impregneren! Neem hier een kijkje bij soorten impregneermiddelen voor hout.