Geïmpregneerd hout, Hout impregneermiddel, Woodseal Pro

Soorten impregneermiddelen voor hout

Hout kan je op verschillende manieren beschermen. Door het te impregneren en waterdicht te maken wordt hout beschermd. Er zijn een meerdere manieren om hout te beschermen of impregneren met elk zijn voor- en nadelen.

Soorten impregneermiddelen voor hout

Er zijn behoorlijk wat verschillende manieren om hout te impregneren. Elke soort heeft esthetisch een ander uiterlijk. Daarom is de keuze van impregneermiddel afhankelijk van het doel wat je wilt bereiken. Hieronder worden de verschillende soorten impregneermiddelen uitgelegd.

Oppervlakte coating voor hout

soorten hout impregneermiddel, hout oude verf, hout verf afbladderen, hout schilferenOnder oppervlakte coating verstaan we producten als verf, ook wel vernis of lak genoemd. Deze vormen alleen een laag welke (boven)op het hout komt te liggen. Het nadeel hiervan is dat deze laag snel kan beschadigen, barsten of afschilferen. Waardoor het hout geen bescherming meer heeft en blootstaat aan de elementen.

Penetrerende / impregnerende coating voor hout

hout impregnerende sealer, hout penetrerende sealer, hout coating, hout impregnerenOnder penetrerende coatings verstaan we beits, olie of andere impregnerende hout sealers zoals Woodseal Pro. In tegenstelling tot de oppervlakte coatings dringen deze coatings in het hout. Niet elke penetrerende coating heeft dezelfde werking.

Beitsen
Zo zijn er de beitsen voor buiten, welke vaak een vocht regulerende werking hebben en bescherming tegen uv stralen bieden. Maar er zijn ook beitsen welke het hout alleen van een kleur voorzien en geen bescherming bieden. Beitsen zijn er op basis van water, olie of alcohol.

Olie
De meeste oliën vormen slechts een dunne laag over het hout en dringen enkel een aantal millimeter door in het oppervlak. Dit biedt slechts een tijdelijke bescherming voor het water. Bij warmte en koud zet hout uit en trekt het weer samen, dit veroorzaakt spleten, waardoor vocht, schimmelsporen en vuil onder de coating laag kan en zelfs wordt ingesloten. Het behandelen van hout met olie biedt daarom slechts een tijdelijke en beperkte bescherming voor het waterdicht maken van hout.

Veelal moet dergelijke coating eerst compleet worden weg geschuurd of zelf worden verwijderd met chemische strippers, eer dat het hout een nieuwe coating kan krijgen.

Impregneren
Hout kun je ook impregneren. Dit is een schimmel- en insect werende behandeling en soms ook een brandvertragende werking. Door hout te impregneren krijgt het een groenige kleur. Nadeel van impregneren is dat het geen waterafstotende of waterdichte werking heeft. Hierdoor is het hout niet beschermd tegen vocht. Na het impregneren zal het hout dus nog een beits, verflaag of sealer moeten krijgen.

Hout sealers
Naast lak, beitsen, olien en impregneren om hout te beschermen en waterafstotend te maken zijn er hout sealers. Feitelijk hebben (de betere) hout sealers een combinatie van of alle van de eigenschappen van de eerder beschreven coatings. Hout sealers dringen diep in het hout door en bieden bescherming tegen vuil, water, schimmels en algen. Soms bieden zij ook een brandvertragende werking. Kortom met één behandeling wordt het hout tegen alle schadelijke invloeden beschermd.

Beste manier om hout te beschermen

Zoals gezegd is de keuze van impregneermiddel afhankelijk van het gewenste doel. Als het gaat om de bescherming van het hout is de beste keuze om deze te impregneren met een hout sealer.

Onze favoriete hout sealer is Woodseal Pro

Soorten impregneermiddelen voor hout….. welke kies jij?