Houten vlonder schoonmaken, Houten vlonder idee, Mooie houten vlonder, Woodclean Pro, Tergeo woodclean, Hout schoonmaken

Houten vlonder schoonmaken en beschermen

Een houten vlonder is een plek om te ontspannen, tijd door te brengen met familie en / of vrienden te ontvangen. Houten vlonders zijn echt een geweldige aanwinst voor elke tuin. Wel hebben ze wat extra zorg en aandacht nodig zodat ze er op hun best uit blijven zien.

Gelukkig hoeft een houten vlonder schoonmaken echt niet moeilijk te zijn. Met de juiste producten en instructies voor het reinigen is het zo gepiept. En door regelmatig reinigen zal de vlonder ook nog is aanzienlijk langer mee gaan.

Houten vlonder schoonmaken, Houten vlonder idee, Mooie houten vlonder, Woodclean Pro, Tergeo woodclean, Hout schoonmaken

Misschien heeft jouw vlonder last van groene aanslag, slijtage of wil je deze gewoon lekker opfleuren voor de zomer? Met deze handige tips kan je je houten vlonder efficient reinigen en impregneren. En dat in een paar eenvoudige stappen .

Voorkomen van vuil op een houten vlonder

Het voorkomen dat je vlonder vies wordt is altijd een goed idee. Met de juiste voorzorgsmaatregelen zal het reinigen een stuk makkelijker gaan. Denk aan bijv. het impregneren van de vlonder. Dit zorgt ervoor dat de vlonder aanzienlijk langer mee gaat en minder snel vies wordt.

  • Veeg bladeren en vuil regelmatig van het vlonder om vlekken en schimmel te voorkomen.
  • Kom je losse spijkers of planken tegen? Vervang deze dan
  • Reinig niet met agressieve reinigingsmiddelen (Dit zal het hout aantasten)
  • Het impregneren van een houten vlonder zorgt ervoor dat deze zeker 10 jaar langer mooi blijft. Het hout is hierna beschermd tegen schimmelen en Houtrot.

Wanneer een houten vlonder schoonmaken?

Houten vlonder schoonmaken, Houten vlonder idee, Mooie houten vlonder, Woodclean Pro, Tergeo woodclean, Hout schoonmaken

Het regelmatig onderhouden van de vlonder zorgt ervoor dat de levensduur aanzienlijk verlengt wordt. Als je de vlonder in topvorm wilt behouden is het belangrijk om deze 1 a 2 keer per jaar grondig te reinigen.

Een impregneer behandeling kan de vlonder nieuw leven inblazen, de integriteit van het hout behouden en uiteindelijk dure reparaties helpen te voorkomen.

De beste dag om de vlonder schoon te maken is op een bewolkte dag. Het dek zal koel zijn en de zon zal het water en reinigingsmiddel niet meteen niet verdampen.

Houten vlonder schoonmaken

  1. Eerst vegen

Om te beginnen haal je alle meubels en bloempotten van de vlonder. Veeg de vlonder om zo bladeren en vuil te verwijderen. Gebruik een schroevendraaier of een plamuurmes om vuil te verwijderen dat vastzit in de ruimtes tussen de planken.

  1. Spoel vuil weg

Het wegspoelen van vuil kan gedaan worden met een tuinslang. Echter adviseren wij een lage drukspuit aan te schaffen. Met de lage druk spuit is het losliggende vuil zo verwijdert. 

  1. Breng reiniger aan.

Misschien wil je planten die bij het dek groeien bedekken voordat je begint.

Een houten vlonder schoonmaken doe je met een reinigingsmiddel (zoals Woodclean Pro). Speciaal ontwikkeld om diep ingetrokken vlekken te verwijderen. Zorg ervoor dat je de gebruiksaanwijzing van het gekozen reinigingsmiddel opvolgt.

Houten vlonder schoonmaken, Houten vlonder idee, Mooie houten vlonder, Woodclean Pro, Tergeo woodclean, Hout schoonmaken

Gebruik een borstel met harde haren om de reiniger aan te brengen. Nadat het hele dek is verzadigd met het sopje laat je dit enkele minuten inwerken. Spoel ten slotte grondig af met de lage drukspuit

Houten vlonder impregneren

Impregneermiddelen beschermt de vlonder tegen schimmelvorming en houtrot. Ook waterschade zal hierna verleden tijd zijn. Na een impregneer behandeling is de vlonder waterdicht en waterafstotend. Met als resultaat dat vuil zich niet meer kan hechten aan het hout.

Het impregneermiddel kan makkelijk aangebracht worden met een vachtroller of een lage drukspuit voor grote oppervlaktes. Voor leuningen kan je een blokkwast gebruiken. Onthoud altijd 2 dunne lagen is beter dan 1 dikke laag bij het impregneren van hout. 

Breng impregneermiddel aan op droog hout en laat de impregneer behandeling goed uitharden voor je de meubels terug zet.

Lees hier meer over hout impregneren – hoe en waarom

impregneer- reinigingsmiddelen voor houten vlonders

Tergeo woodclean, woodclean pro, Hout reinigen, Hout schoonmaken,

Wij adviseren altijd ecologisch verantwoorde producten te gebruiken. Voor het schoonmaken van alle hout soorten behandelt en onbehandelt adviseren wij Tergeo Woodcleaner. Tergeo is een professioneel reinigingsmiddel zonder zuren.

Hout impregneren, Woodseal pro, Hout sealen, hout sealer, hout beschermen

Wij adviseren een houten vlonder te impregneren met Woodseal Pro. Woodseal is een op water gedragen impregneermiddel.100% milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. Na een behandeling met Woodseal is de vlonder waterdicht, waterafstotend en beschermt tegen mos en algen.

Een impregneer behandeling met Woodseal Pro blijft tussen de 10 en 15 jaar goed.